tirsdag den 2. oktober 2012

Nadverbrødsbagning

I søndags fejrede vi Høstgudstjeneste i kirken. Så det var på sin plads med et rigtigt nadverbrød, som børnene kunne bære med op til alteret sammen med de andre afgrøder.
Jeg har bagt nadverbrødene siden Ørkengudstjenestens begyndelse, og synes selv, at jeg er ved at have teknikken på plads. Alligevel forbløffer det mig stadig, hvordan brødene formår at leve deres eget liv - man kan aldrig forudse resultatet! En ting er dog sikkert: man skal nok få et brød ud af det.
Til jer som skulle være interesserede, findes en vejledning til bagningen under billederne.








Nadverbrødsbagning



Jeg er livets brød

Liturgien til nadverbrødsbagningen er hentet fra Nya Slottet Bjärka-Säby. Deres nadverbrødsbagning er inspireret af Tidegärden, den ekumeniske fra 1996. Teksterne, som frem for alt består af psaltersalmer, fortæller os om Guds handlen med sit folk, fra skabelsen til Kristus komme. Teksterne spænder fra Genisis til åbenbarelsesbogen, fra fødsel til korsfæstelse, fra faste til opstandelse. Mellem visse øjeblikke i bagningen anvendes der også Taize-sange.
Nadversbrødsbagningen er en påmindelse om frelseshistorien og en god forberedelse til eukaristien. Vi mindes, hvad Gud har gjort for os, og får gennem bagningen og læsningen delagtighed i dette store mysterium.



Forberedelser

På et bord placeres en Bibel og to stearinlys, som viser, at det gamle og nye er forbundet.

På bagebordet placeres tre stearinlys, som tegn på, at bagningen har sin plads i den treenige Guds navn. Stil en plade med bagepapir til venstre på bagebordet, samt et rent viskestykke. Dette bliver senere lagt over brødet, når det hæver og bliver da et tegn på gravlæggelsen og den hvide dug, som Jesu krop blev svøbt i.

Placer en skål og en vægt på bagebordet. Mål mel, vand og gær af, så alt er klart, inden selve bagningen begynder.

Stil ligeledes stempel og søm frem, så at alt tilgængeligt og på plads, når det skal bruges.
Taizésangbog og kurven (samt en hvid dug til at dække brødet med) er også godt at tage frem og have klart.

Til en portion brød, dvs. ca. tre store, fem mellem eller syv små, anvendes følgende:

Ca. 7 dl hvedemel
9 gram gær
3 dl fingervarmt vand


Lige inden bagningen

1.                  Vask hænderne grundigt
2.                  Tænd de tre lys på bagebordet, samt de to stearinlys på bordet hvor læsningen finder sted.
3.                  Indled med psaltersalme 133 + kort bøn. Stilheden indledes.

Bagningen

Dejen blandes og æltes (skabelsen og Guds folks historie). Læsninger: Ps 19 vers 1-7, 33, 37 vers 1-39, 111, 42, 102 vers 1-12, 43, 77, 63. Afslut med Taizésangen ”Vent kun på Gud”
Bland gæren i det fingervarme vand i en skål og tilsæt derefter melet lidt efter lidt til dejen slipper kanterne, og kan æltes til en fin og jævn dej. Ælt dejen på et meldrysset bagebord i 20 minutter. Tilsæt mel engang imellem indtil dejen ikke klæber mere, når du ælter den.

Del dejen op i passende mange og lige store dele (3, 5, 7). Anvend vægten for at få dem helt præcist. Form delene til jævne boller. Lad dem hæve to-tre minutter.

Utbagningen (frelseren kommer). Læsninger: Ps 89 vers 1-38, 178, 139, Jeremias bog 18 vers 1-6, 41. Afslut med Taizésangen ”Det er godt at stole på Herren”
Ælt brødene let på bordpladen, og form dem gerne til en kegle. Tryk den ud i kanten til en jævn bolle, men forsøg at efterlade noget af dejen i midten, så at spadikon bliver tydeligt fremtrædende i stemplingen.

Læg brødene i træformen en ad gangen, og placer derefter stemplet midt på brødet. Tryk ordentligt til med fast hånd, lige ned og sørg derefter for med cirkulære bevægelser at få brødet helt ud til kanten af formen. Løft til sidst stemplet lige op. Det kan være en god idé at mele stemplet lidt, så at dejen ikke klistrer. Placer brødet på en plade med bagepapir og læg viskestykket over. 

Sårmærkningen (korsfæstelsen). Læsninger: Ps 22, 88. Afslut med Taizésangen ”Jesus kom  mig i hu”.
Næste trin i bagningen er stigmatiseringen, det vil sige sårmærkningen. Dette udføres ved hjælp af et kraftigt søm som ligger med de andre remedier. Hvert brød markeres med fem huller som tegn på Jesu fem sår. Brug den spidse side af sømmet og se til at hullet går helt igennem brødet, ellers forsvinder hullerne når brødet hæver. Nu slukker i lyset som tegn på at mørket er faldet over jorden. Kristus ligger nu i graven. Stilheden råder. Derefter skal brødet hæve frem til bagningen i ca. to timer.

Husk at tænde ovnen, så den er klar til bagningen.

Bagning (opstandelse og taksigelse). Læsninger: Marias lovsang, Lukas 1 vers 46-55, Ps 45, 182, 107.
Brødet bages i ca. 8-10 minutter indtil de har fået en lysebrun farve. Tag pladen ud og stryg brødene med koldt vand, så skorpen bliver blød. Læg et let fugtet viskestykke over dem (sprøjt gerne viskestykkerne med en sprayflaske med vand i) i nogle minutter. Ligger det forlænge, bliver brødet dejet, og mønsteret for stemplet bliver utydeligt.
Alt er fuldbragt! Læsninger: Ps 110, 150. Afslut med Taizésangen ”Dig tilbeder vi, Kristus”.
Når brødet er kølet lægges de over i den flettede kurv og tildækkes med en hvid dug.

Det er en god idé at rydde op efter sig under og umiddelbart efter bagningen.

Ved eukaristien

Sæt brødene på disken, og sæt dem derefter ind på bordet i Sakristiet sammen med kalken. Tænd et lys. Imens synges Taizésangen ”Syng lovsang hele jorden”.
Afslut med at bede salme 24 og 100 samt en afsluttende fri bøn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar